top of page
  • Andico

Zo is de prijs van stookolie samengesteld

Vraagt u zich ook wel eens af hoe de prijs van stookolie berekend wordt? In deze blog leggen we u dat haarfijn uit en ontdekt u de onderdelen.


Meer inzage in de prijs van stookolie en gasolie

De prijs die u voor een liter stookolie betaalt aan uw stookolieleverancier is niet de prijs die hij of zij zelf heeft berekend. De eigenlijke prijs voor een liter stookolie wordt bepaald door vele verschillende factoren.


Prijs ex-raffinaderij

De overheid legt de prijs voor een liter stookolie vast. Dat gebeurt elke werkdag. Een belangrijk gedeelte van dat tarief wordt bepaald door de prijs ex-raffinaderij. Dat is de kostprijs van petroleumproducten die wordt aangegeven door de notering op de Beurs van Rotterdam.


Maximale bruto distributiemarge

De maximale bruto distributiemarge is de maximumprijs die de stookolieleverancier mag aanrekenen. Het is een vaste literprijs die alle kosten van de stookolieleverancier moet dekken. Daaronder verstaan we de kosten voor opslag, transport en levering, maar ook marketing en promotie. Die maximale bruto distributiemarge is een vaste prijs per liter stookolie en is dus niet onderhevig aan schommelingen.


Bijdragen opgelegd door de overheid

De officiële stookolieprijs omvat ook een aantal bijdragen die de overheid oplegt. Zo is er de APETRA-bijdrage die de bevoorradingszekerheid in België moet garanderen en de bijdrage voor het Sociaal Verwarmingsfonds dat ervoor zorgt dat ook gezinnen met een laag inkomen zich stookolie kunnen veroorloven.


Accijnzen en heffingen

Behalve deze bijdragen wordt de officiële stookolieprijs ook nog bepaald door een reeks accijnzen en heffingen die de overheid heft. En tenslotte heft de staat ook nog belasting op toegevoegde waarde. Dat is een btw van 21 procent van het geheel van alle componenten.


Stel uw vragen over de stookolieprijs of gasolie

Hebt u vragen over de stookolieprijs in België of over gasolie? Dan neemt u het best contact op met een betrouwbare stookolieleverancier zoals Andico in Antwerpen. Wij leveren al 30 jaar stookolieproducten aan particulieren en bedrijven. Zo zijn we dus goed geplaatst om al uw vragen over stookolie, stookolieprijzen en gasolie te beantwoorden.


Zit u met vragen over stookolie of de stookolieprijs? Geef ons dan zeker een seintje zodat we al uw vragen met de grootste zorg kunnen beantwoorden.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page